Abstract:
This project is aimed at the design of a business plan for the creation of an artisan
company, which focuses on creating an economic opportunity for the citizens of
Nueva Loja Parish - Sucumbíos Province, taking advantage of the natural benefits
that cocoa offers, prominent fruit in the town. In this way, it seeks to increase the
country's productive matrix and in turn, promote entrepreneurship in the area.
The development of the market study allows identifying the needs of people with
respect to tastes, preferences, prices, etc. The structure of the operational plans
enables the creation of the company and decision-making, thus facilitating the
fulfillment of the proposed business objectives. The products made by the artisan
company go through a radical transformation process because the raw material
naturally becomes a good that provides various benefits such as: skin care
(handmade soaps), decoration (aromatic candles ) and nutritional properties
(chocolate bars and filled chocolates).
The business plan carried out for the creation of the artisan company is shown as a
local entrepreneurship guide aimed at those growers who only dedicate their daily
work to the sale of their fruits, which do not present any transformation that benefits
them economically. The entrepreneurship proposal based on the creation of the
Choco & Life company, aims to show people a possible business idea through
knowledge, perseverance, intelligence and, above all, motivation.
Description:
El presente proyecto está direccionado al diseño de un plan de negocio para la
creación de una empresa artesanal, el cual se enfoca en crear una oportunidad
económica para los ciudadanos de la Parroquia Nueva Loja – Provincia de
Sucumbíos, aprovechando los beneficios naturales que ofrece el cacao, fruta
destacada en la localidad. De esta forma se busca incrementar la matriz productiva
del país y a su vez, fomentar el emprendimiento en la zona.
El desarrollo del estudio de mercado permite identificar las necesidades de las
personas con respecto a gustos, preferencias, precios, etc. La estructura de los planes
operativos posibilita la creación de la empresa y la toma de decisiones, facilitando
así, el cumplimiento de los objetivos empresariales propuestos. Los productos
elaborados por la empresa artesanal atraviesan por un por un proceso de
transformación radical debido a que, la materia prima en forma natural se convierte
en un bien que brinda diversos beneficios como: cuidado de la piel (jabones
artesanales), decoración (velas aromáticas) y propiedades nutrimentales (barras de
chocolate y bombones rellenos).
El plan de negocios realizado para la creación de la empresa artesanal se muestra
como una guía de emprendimiento local dirigida a aquellos cultivadores que
únicamente destinan su labor diaria a la venta de sus frutos, los cuales no presentan
ninguna transformación que los beneficie económicamente. La propuesta de
emprendimiento en base a la creación de la empresa Choco&Life, pretende mostrar a
las personas, una idea de negocio posible a través del conocimiento, la perseverancia,
la inteligencia y, sobre todo, de la motivación.